Oververhitte woningmarkt dwingt huurders tot concessies

Oververhitte woningmarkt dwingt huurders tot concessies

9 op de 10 huurwoningzoekenden op Pararius zijn bereid een kleinere woonoppervlakte, buitenruimte of minder luxe woning accepteren om toch op de voor hen ideale locatie te kunnen wonen. Dat blijkt uit onderzoek van het koop- en huurwoningplatform onder ruim 1.400 woningzoekenden.

Woningzoekenden op Pararius vinden de staat van de buurt de belangrijkste factor bij de keuze voor een woning, gevolgd door de aanwezigheid van voorzieningen als winkels en reistijd naar werk.

Leeftijd bepalend voor criteria omgeving

Onder ‘staat van de buurt’ wordt verstaan of de buurt veilig, schoon en goed verzorgd is. De mate van belangrijkheid hangt samen met leeftijd: hoe ouder woningzoekenden zijn, hoe belangrijker de staat van de buurt wordt. Jongeren onder de 25 jaar vinden de reistijd naar werk en de aanwezigheid van voorzieningen doorslaggevend in hun keuze. Zij hechten minder waarde aan de buurt, terwijl mensen in leeftijdscategorieën tussen de 35 en 65 jaar de staat van de buurt op nummer één zetten. Reistijd naar werk komt voor hen op de derde plek.

Kleiner wonen als alternatief

Concessies willen mensen vooral doen op woonoppervlakte; ruim de helft van de respondenten is bereid hierop in te leveren om op de locatie te kunnen wonen die zij voor ogen hebben. Ook zouden veel woningzoekenden een tuin (47%) of een mooie badkamer (39%) opgeven. Een extra kamer is voor alle woningzoekenden veel waard: slechts een kwart van hen zou ook een woning met minder kamers huren of kopen.

Lees het hele artikel op www.vastgoedactueel.nl

Gerelateerde berichten

Huuraanbod in grote steden gedaald sinds invoering WOZ-cap

Huuraanbod in grote steden gedaald sinds invoering WOZ-cap Pararius huurmonitor Q2 2023 In het...

Lees verder

Huurprijs stijgt in grote steden door schaarser huuraanbod

Grote zorgen over maatschappelijke gevolgen kabinetsplannen huurmarkt Pararius huurmonitor Q1...

Lees verder

Landelijke huurprijs vrije sector daalt

Steeds minder huurwoningen beschikbaar voor nieuwe huurders Pararius huurmonitor Q4 2022 De...

Lees verder

Word lid van de discussie