Kopers stemmen conservatiever dan huurders

Kopers stemmen conservatiever dan huurders

Kopers hebben een andere politieke voorkeur dan huurders. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Stéfanie André. Huiseigenaren vinden behoud van eigen zekerheid bijvoorbeeld belangrijker dan de herverdeling van de welvaart.

Er zijn grofweg twee manieren om langdurig een dak boven het hoofd te krijgen. Huren of kopen. Maar huren wordt gezien als geld verbranden in een tijdelijk onderkomen, terwijl het hebben van een eigen woning wordt beschouwd als dé manier om vermogen en een thuis op te bouwen. Pas met eigen huisje, boompje en beestje wordt de mens gelukkig.

Nadelen

Er is maar één probleem met die redenering: hij klopt niet. De huizencrisis van 2008-2013 heeft laten zien dat er ook veel nadelen kleven aan een eigen woning. Die kan onder water komen te staan, waardoor huiseigenaren bij een mogelijke verhuizing zijn opgescheept met grote restschulden. Bovendien zijn woningbezitters minder mobiel. En rentes kunnen flink stijgen als rentevaste periodes zijn afgelopen. Ook kan een mens een leven lang huren en gelukkig zijn, denkt Stéfanie André.

Verschillen kopers en huurders eigenlijk van elkaar in het persoonlijk welbevinden? vraagt André zich af in haar promotieonderzoek naar huizenbezit. Daar lijkt het inderdaad op, zegt André na data uit Australië te hebben geanalyseerd. En niet ten voordele van de huizenbezitter: “Als je gaat scheiden is dat altijd vervelend, maar de effecten zijn sterker voor kopers dan huurders.” Het verlaten van het huis heeft een negatievere lading en wie blijft zitten moet vaak de partner uitkopen. Lees het hele artikel op www.vastgoedactueel.nl

Gerelateerde berichten

Pararius Expat Guide! Alles wat u moet weten over verhuizen naar Nederland!

Welkom in het land van molens, fietsen, tulpen en... uw nieuwe thuis! Verhuizen hierheen kan een...

Lees verder

Wet betaalbare huur

De Wet betaalbare huur is op 1 juli 2024 ingegaan. Huurders en verhuurders kunnen...

Lees verder

Wet betaalbare huur aangenomen en van kracht vanaf 1 juli 2024

Vandaag stemde ook de Eerste Kamer in met de Wet betaalbare huur. Daarmee is de inwerkingtreding...

Lees verder

Word lid van de discussie