Tot slot
Bovenstaande vragen zijn slechts een selectie van de vele aandachtspunten die bij het verhuren van je woning komen kijken. Staat je vraag er niet tussen of wil je meer weten over de verhuur van je woning? Neem gerust contact met ons op.
FAQ
Ja. Bij het verhuren van een woning is het overhandigen van een geldig energielabel aan de huurder verplicht. Het energielabel laat de energieprestatie van de woning zien en maakt duidelijk welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. De labelklassen voor woningen lopen van A t/m G.
Ga voor meer informatie of het verkrijgen van een energielabel naar www.energielabelvoorwoningen.nl
In de basis geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt.
Het initiatief om op een aangeboden woning te reageren ligt bij
kandidaat-huurders. In geval van veel reacties kan het dus voorkomen dat
bepaalde kandidaat-huurders niet meer worden uitgenodigd voor een bezichtiging
en worden afgewezen.
Kijk voor meer informatie naar het Protocol
toewijzing huurwoningen aan kandidaat-huurders van Pararius dat SOOF Verhuurmakelaar
gebruikt.
Sinds 1 juli 2024 geldt de Wet vaste huurcontracten. Een nieuwe huurder krijgt meteen een huurcontract voor onbepaalde tijd. Een verhuurder mag een huurder dan dus niet meer een huurcontract van bepaalde duur aanbieden. Dit geldt voor zowel zelfstandige als onzelfstandige woningen.
In bepaalde gevallen zijn uitzonderingen mogelijk. Voor
specifieke groepen kan een huurcontract van bepaalde duur wel uitkomst bieden.
Zij mogen sinds 1 juli 2024 een huurcontract voor maximaal 2 jaar krijgen.
Overige bestaande huurcontracten van tijdelijke aard blijven ongewijzigd. Hierbij gaat het om een huurcontract via de Leegstandswet, tussenhuur en de diplomatenclausule, doelgroepcontracten, hospitaverhuur en een huurcontract ‘dat een gebruik betreft dat naar zijn aard van korte duur is’.
Kijk voor meer informatie op de website van het Ministerie
van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
Jazeker. Een huurder huurt niet alleen het huis, maar ook de tuin. Deze dient net als het huis weer opgeleverd te worden zoals je hem bij aanvang hebt opgeleverd. Het is dus van belang om een goed inspectierapport en een fotorapportage te maken bij de sleuteloverdracht. SOOF Verhuurmakelaar verzorgt dit tijdens de sleuteloverdracht voor jou als verhuurder.
De Wet goed verhuurderschap geeft duidelijkheid aan verhuurders en verhuurbemiddelaars en biedt huurders bescherming: wat mag en wat mag niet? Deze regels gelden vanaf 1 juli 2023 voor verhuurders en verhuurbemiddelaars en bieden huurders bescherming.
Kijk voor meer informatie op de website van het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
Er zijn in Nederland drie soorten huurwoningen. Je hebt sociale huurwoningen, huurwoningen die in het middenhuursegment vallen en huurwoningen die in de vrije sector vallen. Bij sociale huurwoningen en huurwoningen die in het middenhuursegment vallen is de huurprijs door de overheid vastgesteld en bij huurwoningen in de vrije sector mag je zelf de huurprijs bepalen en geldt er geen maximale huurprijs. Om nu te weten in welke groep je woning valt wordt gebruik gemaakt van het puntensysteem, oftewel het woningwaarderingsstelsel.
Kijk voor meer informatie over het puntensysteem op de website van de Rijksoverheid
Bovenstaande vragen zijn slechts een selectie van de vele aandachtspunten die bij het verhuren van je woning komen kijken. Staat je vraag er niet tussen of wil je meer weten over de verhuur van je woning? Neem gerust contact met ons op.
Uitgelicht aanbod